Met een welbekende Th. Lubbe-bus en Aat Stahlie achter het stuur vertrekken we donderdagmorgen de 4e oktober om 9 uur vanaf het Burg. v.d. Haarplein naar Ootmarsum.

Na een voorspoedige reis arriveren we ca. 11.30 u. op de plaats van bestemming, bij hotel “Twents Gastenhoes”, waar de koffie klaar staat en waar we even later kunnen aanschuiven voor de lunch (nadat iedereen inmiddels een kamer is toegewezen). De middag is vrij te besteden. Geen enkel probleem, want het middeleeuwse Ootmarsum heeft best veel te bieden voor een klein landelijk stadje: diverse kleine kunstgaleries en mini-musea, en ook leuke boetiekjes. Verder is de RK kerk, de Sint-Simon en Judaskerk ook best een bezoek waard. Het oudste westelijke deel van deze Romaanse Pseudobasiliek stamt uit het begin van de 13e eeuw. Het is een van de oudste kerken van Twente, opgetrokken in Bentheimer zandsteen. Tot ca. 1500 hebben nog uitbreidingen in gotische stijl plaats gevonden. Er voor stond oorspronkelijk een zware toren, maar deze is helaas (en achteraf gezien onterecht) in 1839 ten offer gevallen aan de slopershamer. Op een schilderij van Jacob van Ruysdael (1628-1682) is deze toren nog te zien. Het interieur van de kerk is vrij sober, de gebrandschilderde ramen zijn mooi, het orgel indrukwekkend (is van 1814). In de 17e eeuw, na de Reformatie, kwam de kerk in protestantse handen. Het merendeel van de bevolking bleef echter rooms-katholiek. In 1809 werd het kerkgebouw door koning Lodewijk Napoleon aan de rooms-katholieken toegewezen, omdat de protestantse gemeente veel kleiner was. De protestanten bouwden toen een kleinere kerk even verderop.

Ze namen uit de oude kerk o.a. orgel en preekstoel mee. Vandaar dat het ook wel aardig is om het interieur van deze Protestantse kerk te bezoeken.

Ootmarsum heeft z’n eigen middeleeuwse karakter eigenlijk altijd behouden, heeft niet meegedaan aan de industriële revolutie in Twente, het bleef een akkerbouwstadje en dat maakt het nu zo aantrekkelijk voor toeristen. Maar de omgeving is ook zeer de moeite waard wat we de volgende dag gaan zien met een rondrit door het Twentse land. Voor de daartoe geplande Sagenlandroute bleek de bus niet helemaal het geschikte vervoermiddel, wat gelukkig door Aat’s onovertroffen stuurmanskunst niet tot problemen heeft geleid, hooguit tot tijdverlies. We hebben op een mooie plek in een bosrijke omgeving heerlijk koffie kunnen drinken, en de lunch ’s middags bij een kaasboerderij was ook prima. Jammer was alleen dat we onderweg wel over bezienswaardigheden zijn geïnformeerd, maar daar niet naar toe zijn gegaan terwijl we er nu en dan vlak bij waren (zoals bijv. in ’t geval van het Stift bij Weerselo). Doordat we al om half 5 terug waren in Ootmarsum, konden we daar nog even lekker de benen gaan strekken voor het avondeten (het was ook nog heerlijk weer).

De volgende dag (opnieuw volop zon!) rijden we rechtstreeks naar het Landgoed Singraven langs de Dinkel met het statige Huis Singraven en de eeuwenoude watermolen. Er is volop gelegenheid tot rondkijken, fotograferen en bezoek aan de Landgoedwinkel. Daarna rijdt Aat ons naar Bad Bentheim, waar we ruimschoots de tijd krijgen voor bezichtiging van een en ander. Zeker het kasteel is de moeite waard. Koningin Emma (1858-1934) heeft hier menigmaal gelogeerd. De toenmalige vorst Alexis 11 (1845-1919) was haar zwager. Deze vorst heeft tussen1883 en 1914 de oorspronkelijke, middeleeuwse woonvleugel van de Kronenburg laten verbouwen tot een moderne adellijke residentie, in de stijl van het historisme. Deze representatieve vertrekken van de Kronenburg zijn sinds 1993 opengesteld voor publiek. Zodoende hebben we een blik kunnen werpen op het bed waarop wijlen koningin Emma diverse malen zal hebben geslapen.

Op de terugweg naar de bus nog ergens wat gegeten, en dan is het laatste programma van deze dag een bezoek aan een outlet in Ochtrup, voor enkelen onder ons een reden om toch nog maar iets aan te schaffen. En dan is er ’s avonds al weer het galgenmaal, en daarna koffer pakken. Want de volgende dag moeten we al vroeg van de kamer af en onze bagage in de bus stallen. Die dag van vertrek kunnen we nog tot ’s middags 3 uur benutten en dat doen we door, na het officiële afscheid van onze gastheer plus echtgenote, naar het Openluchtmuseum van Ootmarsum te gaan, waar je nog makkelijk enkele uurtjes zoet kunt brengen (inclusief koffiepauze).

Terug in het stadscentrum is er ook nog tijd voor een museumbezoekje, het ontdekken van de kogel a.d. 1597 in de zuidelijke muur van de RK kerk ter herinnering aan het beleg van de Spaanse troepen in de vesting Ootmarsum door de legers van prins Maurits tijdens de 80- jarige oorlog, en een kleine lunch in restaurant ’t Plaske.

De thuisreis verloopt voorspoedig met als onderbreking een smakelijk afscheidsdiner in Haarlemmerliede. We kunnen terugkijken op een m.i. zeer geslaagd verblijf in het mooie Twente, voor herhaling vatbaar! En bij deze ook hartelijk dank voor de goede zorgen van de reisleiding en onze chauffeur.

Door Addie Stienstra

 

 

© 2012-2019 Vereniging Ouderenbelang Voorschoten | Privacyverklaring | Site door Compleet IT