Verslag dagreis naar Kasteel Heeswijk en het Boerenbondsmuseum

14 mei 2019 – verslag door Corry Zoetemelk-Mimpen.

Het was vroeg opstaan om op tijd bij het Burgemeester van der Haarplein te kunnen zijn. Wij gingen vandaag naar het kasteel Heeswijk en naar het Boerenbondsmuseum in Gemert.

Bij het vertrekpunt werden wij opgewacht door Toos, die vandaag de begeleiding op zich had genomen. Alle aanwezigen gingen de bus in om een mooi plekje op te zoeken. Daarna ging de bus naar de andere opstapplaatsen om de andere deelnemers op te halen. Toen was het tijd om naar Heeswijk te rijden. Bij aankomst werden wij verwelkomd in de Brasserie, waar wij een lekker kopje koffie kregen met iets lekkers erbij. Wij konden zelfs uit vier soorten gebak kiezen. Wat een luxe.

Hierna gingen wij om half 12 in twee groepen met een gids mee, die ons door het kasteel zou leiden. De huidige vorm en grootte van het kasteel was oorspronkelijk nog niet zo groot. Eerst werd het kasteel met enkele meters verbreed (waarbij veel aandacht werd besteed om een bijpassende steen te kiezen die zo veel mogelijk met de oude stenen van het kasteel overeenkwamen). Later kwam er nog een toren met galerij bij. Wij kwamen binnen in de hal, met winkeltje, en zagen diverse oude voorwerpen uit de oude tijden (harnassen, oude schilderijen, mooie meubels, banken, tafels en stoelen, servies en nog veel meer).

De gids vertelde, met verwijzing naar de diverse schilderijen die in de zalen beneden hingen, over de geschiedenis van Baron van Bogarde van Terbrugge en zijn diverse familieleden. Het waren er zoveel, dat je op een gegeven moment toch een beetje de draad kwijt raakte, wie met wie nu getrouwd was geweest. Verder kocht de baron op zijn reizen mooie artikelen om het kasteel te verfraaien, b.v. een donker houten kastje dat je open kon doen en dan zag je hierachter allemaal laatjes met allerlei snuisterijen erin. De binnenkant van de deurtjes en de laatjes waren aan de voorkant bedrukt met landschappelijke taferelen .

Hierna gingen wij met de trap naar boven. Degenen die hier moeite mee hadden, konden beneden de zalen op de begane grond of de tuin bezichtigen. Boven waren de slaapkamers te bekijken, met hierin wel heel korte bedden. De mensen sliepen vroeger rechtop zittend in bed. Er waren naast de gewone bedden ook bedsteden in enkele slaapkamers aanwezig. Onder de bedden in de bedsteden was een open ruimte, waar voedingsmiddelen (zoals appels en aardappelen) bewaard werden. Op de plank boven het hoofdeinde van het bed, sliep de baby in een klein mandje tot deze 3 à 4maanden oud was. Als de baby ’s nachts gevoed moest worden, kon de moeder er zo makkelijk bij. Als de baby dan 3 of 4 maanden oud was ging het kindje naar een wieg. De slaapkamers waren behoorlijk licht door het licht dat door de ramen naar binnen viel. Maar er was ook een heel donkere slaapkamer met mooi oud behang op de muur. Hier stond ook een hemelbed, met dikke gordijnen, waar voorheen meerdere personen in overleden waren.

Toen wij de trappen van boven naar beneden weer afgedaald waren, kwamen wij in het souterrain aan in de keuken. Het was een groot vertrek met mooie tegeltjes bij de haard en op de andere muren. Deze tegeltjes waren zogenaamde “witjes”. Dat zijn oude tegeltjes waar vroeger de muren veelvuldig mee afgewerkt werden. Ook hier stonden mooie oude kasten, tafels en stoelen.  Verder waren er haken aan het plafond en de schoorsteen aangebracht, waar wild en vlees aan opgehangen kon worden.

Na deze rondleiding zijn wij weer in de bus gestapt naar Gemert, waar het Boerenbondsmuseum gevestigd was. Hier hebben wij eerst nog geluncht, want de inwendige mens moest nodig versterkt worden. Daarna werden wij ook hier in twee groepen verdeeld en hebben het museum bezichtigd. Het was indertijd begonnen met enkel een boerderij. Later zijn daar meerdere gebouwen bijgekomen, zoals stal, winkel, café, klompenmakerij, zuivelfabriek en een weverij. Hier kon je ook stof kopen. In de tuin was er ook een moestuin aangelegd met allerlei groeten. Na de rondleiding kon je zelf ook nog rondkijken.

Op de terugreis naar huis hebben we in Montfoort gestopt voor het diner. Het was allemaal heel lekker en goed verzorgd. Wij kunnen terugzien op een hele leuke dag.