Reisverslag busreis Moezel en Rijn

 

16 t/m 20 augustus 2021 – verslag door Netty Koelewijn

Zoals beloofd in de folder van de VOV werd het een hele gezellige reis. Oké, het weer was nou niet echt geweldig maar onze reisleider Dik, zijn echtgenote Thea en buschauffeur Bert hebben hun best gedaan om het iedereen naar de zin te maken. Gelukkig was het minimale aantal reizigers bereikt en kon deze reis doorgaan.

De eerste dag vertrokken wij vanuit Voorschoten naar Aken, helaas in de stromende regen kwamen wij daar – na een lange file – aan en waren blij dat we in die prachtige Dom konden schuilen én bovendien alle pracht en praal konden bekijken en bewonderen. Zoals de folder al beloofde werden in diezelfde Dom meer dan 30 Duitse koningen gekroond!

Na de lunch weer de bus in, die we gelukkig op tijd konden vinden, dankzij Bert die al op de uitkijk stond. We reden naar ons hotel voor de komende vier nachten. Een heel gezellig Hotel trouwens in Dieblich.

De tweede dag was ons een wijnproeverij beloofd na eerst de stad Cochem onveilig te hebben gemaakt. De zon was inmiddels ook om de hoek komen kijken, dus… heel gezellig allemaal. Cochem met zijn vakwerkhuizen en smalle straatjes met zijn gezellige terrasjes en winkeltjes die… wij natuurlijk niet over konden slaan! Daarna dan de beloofde wijnproeverij in een rond keldergewelf.

We kregen Nederlandse uitleg over de diverse wijnen en de drie soorten die we konden proeven, van Trocken, halb Trocken tot Lieblich. Droog, half droog en zoet. Erg leerzaam én bovendien lekker. We hebben niet meteen allemaal de kelder leeggekocht, maar het was een leuk en leerzaam uitje. Daarna weer óp naar ons Hotel Pistono voor het diner.

Op dag drie gingen we de Oranjeroute rijden, daar waar de kastelen van de voorouders van onze Koning Willem Alexander zich bevonden. Aardige optrekjes, maar we zijn er niet naar binnen geweest en vervolgden dus onze weg naar een nog mooiere plaats Limburg an der Lahn. Ook daar weer die prachtige vakwerkhuizen en niet te vergeten die enorme Dom met zijn zeven torens. Echt het bezichtigen waard!

Op de vierde dag kregen we een boottocht over de Rijn vanuit Oberwesel naar Boppard en weer terug. We waren met de groep als eersten aan boord en konden dus een mooie plek uitzoeken op het dek om alle bezienswaardigheden onderweg te bekijken. De zon scheen, alleen waaide het aardig, maar konden toch alles goed bekijken, zoals de Loreley, een 132 mtr. hoge rots, waarover diverse legendes bestaan.

Weer terug bij het beginpunt reden we vervolgens naar Koblenz, wederom een geweldige stad én waar de Rijn en Moezel samen komen – Deutsches Eck – onder toezicht van het standbeeld van Keizer Wilhelm 1.

Na een wijntje op het terras aan het water gingen wij weer naar het Hotel voor ons diner en gezellige laatste avond in Hotel Pistono voor we de volgende dag weer huiswaarts zouden gaan.

Op de laatste dag reden we eerst nog naar Keulen, waar twee lokale gidsen op ons wachtten om uitleg over deze stad te geven voor we zelf die prachtige grote Dom konden bezoeken, echt dè hoofdkerk van de Duitse stad Keulen!

Keulen heeft ruim 1.000.000 inwoners, dus een vrij grote stad en is dus op drie na de grootste stad van Duitsland.

De Dom was heel indrukwekkend om te bezoeken, ondergetekende heeft er zelfs een keertje gezongen met een koor, maar dit terzijde! Helaas begon het weer te regenen, dus konden we de koffie mét wat lekkers niet op het terras nuttigen, maar binnen tegenover de Dom. I.v.m. de nare Corona waren ze heel erg streng en dus niet méér dan vier personen aan een tafeltje. Trouwens overal in Duitsland waren ze heel erg streng, dus mondkapje op en mondkapje af. Het was niet anders. Na dit bezoek reden we weer huiswaarts naar Nederland waar we in Asten een heerlijk slotdiner kregen als afsluiting van een heel gezellige week!