Vacature voorzitter VOV

Word jij de nieuwe voorzitter van de VOV?

Aat Stahlie is al ruim elf jaar voorzitter van de Vereniging Ouderenbelang Voorschoten. Aat wil deze belangrijke maar vooral inspirerende functie langzaamaan overdragen aan iemand van de jongere garde. Daarom zoekt de VOV een nieuwe bevlogen voorzitter voor de één na grootste vereniging van Voorschoten. Is deze functie iets voor jou en pas je in het profiel van de voorzitter die de VOV nodig heeft, neem dan contact op via voorzitter@vovvoorschoten.nl.

Aat: ‘In 1966 behaalde ik mijn hoofdakte en begon met lesgeven. Eerst in ’s Gravenzande en na mijn militaire diensttijd ook in Den Haag en daarna in Leiden. Het Leidse schoolbestuur vroeg mij in 1972 een nieuwe school in de Merenwijk op te starten. Zo werd ik schoolhoofd van de eerste gecombineerde gereformeerde en hervormde school. Het opzetten van de nieuwe school lukte zo goed dat de start-up van een tweede en derde school volgde. Het betekende een druk bestaan van hele dagen lesgeven, ’s avonds vergaderen en veel regelen. Op mijn 61e beëindigde ik mijn schoolloopbaan.

De Voorschotense ANBO afdeling was het niet eens met de plannen van de landelijke ANBO en richtte in 2005 de VOV op, waar ik in 2012 voorzitter van werd. De diversiteit aan activiteiten binnen de VOV is de laatste jaren flink toegenomen. Het vraagt veel vrijwilligers om alle activiteiten te coördineren en te begeleiden. We kijken daarnaast naar goede logistieke ondersteuning en de locatie om alle activiteiten uit te voeren. Het betekent veel werk voor het bestuur. Er worden regelmatig gesprekken gevoerd met Woonzorg en de gemeente. De gemeente begrijpt dat het aantal senioren in Voorschoten de komende jaren sterk zal toenemen.

In mijn opvoeding heb ik geleerd er niet alleen voor jezelf te zijn, maar vooral iets voor anderen te willen betekenen. Die wijsheid is altijd mijn richtsnoer gebleven. Met ziel en zaligheid deed ik bestuurswerk, o.a.: voorzitter van de kerkenraad Oegstgeest en voorzitter van de pastorale raad en jeugdouderling in de Dorpskerk in Voorschoten. En ik richtte de Stichting Kinderfilmtheater op waaruit het filmtheater is ontstaan. Naast mijn voorzitterschap bij de VOV ben ik voorzitter van de huurdersvereniging Wagnerflat en van de biljartvereniging in de Merelhof. Vooral in het weekend is er tijd voor Ria, mijn vijf kinderen met aanhang en de acht kleinkinderen. Maar de tijd breekt nu aan om de voorzittershamer van de VOV over te dragen.’

Nu Aat zijn rol van voorzitter langzaamaan wil overdragen, zoekt de VOV een opvolger. Dat moet iemand zijn die houdt van regelen en besturen van een grote tot middelgrote vereniging. Word jij de nieuwe voorzitter van de VOV?

Takenpakket

 • Als voorzitter leid je de driewekelijkse bestuursvergadering en de jaarlijkse algemene ledenvergadering.
 • Je neemt initiatief en coördineert het uitvoeren van de bestuurswerkzaamheden.
 • Je ziet erop toe dat de vereniging handelt naar het in de statuten vastgelegde beleid.
 • Je bent het eerste aanspreekpunt voor de gemeente en instanties.

Vereist

 • Bestuurlijke ervaring opgedaan binnen een grote of middelgrote vereniging.
 • Kunnen voorzitten, leidinggeven, luisteren en samenvatten.
 • In staat zijn taken en bevoegdheden op duidelijke wijze aan commissies en activiteitenleiders toe te delen.
 • Om kunnen gaan met druk.
 • Omgevingsbewust zijn.
 • Goed kunnen samenwerken.
 • Tactvol zijn.
 • Gemiddeld anderhalve dag per week beschikbare tijd.
 • Er vooral veel zin in hebben.

Wat krijg je ervoor terug

 • Je maakt deel uit van een dynamisch bestuur, dat activiteiten, evenementen en reizen organiseert voor haar circa 1600 leden.
 • Een goed gevoel iets voor de samenleving te kunnen betekenen.
 • Een breed sociaal netwerk.